Очакват ни наводнения, суша и 4° глобално затопляне

Свят

19-11-2012, 08:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За черния сценарий предупреди Световната банка

Наводнения, суша, покачване на морското равнище, глобалното затопляне с 4°C към 2060 г. и много бедствия. Това е черният сценарий за планетата, за който алармира Световната банка.

"Този свят ще бъде толкова различен от днешния, в който живеем, че е трудно да се опише", предупреди президентът на институцията Джим Йонг Ким в увода към доклад, публикуван в неделя във Вашингтон, добавяйки, че "десетилетия развитие може да бъде сведено до нула".

Според доклада, глобалната температура може да се качи с 4°C, ако правителствата по света не действат спешно, съобщава БГНЕС.

Тази мрачна перспектива "може и трябва да бъде избегната", казва Световната банка и подчертава, че отговорността на човека за настоящото затопляне е "без алтернатива".

"Ние, международната общност, все още имаме време да възприемем нови политики, да променим курса си и да предотвратим най-опасните последици от климатичните промени", потвърждава казаното и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран в доклада.

Като изброява опасностите, които застрашават планетата, глобалната финансова институция прогнозира увеличаване на недостига на вода в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия и значително връщане" към високите равнища на детската смъртност в Африка на юг от Сахара.

Друга опасност - кораловите рифове, които са "естествена защита срещу наводнения" няма да устоят на увеличената киселинност на океанската вода , заради CO2, допълват експертите на СБ.

"Най-бедните и най-уязвимите ще бъдат най-силно засегнати", казва президентът на Световната банка, въпреки че нито един регион няма да бъде пощаден.

Сушите, които удариха това лято Съединените щати и Източна Европа, могат да се случат отново и Западът ще се сблъска с притока на хора, бягащи от ефектите на климатичните промени.