Софийски градски съд разглежда фалита на КТБ

Днес от 10.30 часа в Софийски градски съд при закрити врати ще се проведе заседание по отношение на обявяването в несъстоятелност на КТБ

Призовани са КТБ, БНБ, Софийска градска прокуратура и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Припомняме, че до производството по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на КТБ. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на банката.

На 10 ноември чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик е избрана съдия Калина Илиева. Само ден по-късно тя си направи отвод. За решението й е натежал фактът, че е командирована от СРС, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото. Отводът е с оглед избягване на такива съмнения.

Миналата седмица съдът обяви, че спира производството за фалита на банката във връзка с постъпилата жалба на „Бромак" ЕООД във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

От СГС уточниха, че съгласно Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор. Заседанието на СГС по иска на БНБ бе насрочено за 24 ноември и ще се проведе, тъй като квесторите на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките не са внесли становище.

Жалбата на „Бромак" обаче не спира процедурата по изплащане на гарантираните депозити, която трябва да стартира на 4 декември. Банките, които ще изплащат гарантираните депозити до 100 000 евро, са 9.

Търговска банка „Виктория" е 100 % собственост на КТБ. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева.