Борисов: Ще отменим всички прихващания в КТБ (обновена)

Политика

20-11-2014, 12:43

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Премиерът се надява 800 млн. лв. да влязат обратно в държавата

Ще отменим всички прихващания в КТБ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с Асоциацията на банките в България, предаде Агенция „Фокус”.

„Създали сме максимално добра организация до времето 4 декември – изплащането на депозитите на хората от КТБ. Това ще се извърши в 9 банки”, увери борисов.

„От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките 9 банки. То няма да е безплатно за нас, а ще бъде безплатно за хората”, поясни премиерът.

„Първият трансфер ще им бъде безплатен, няма да има такса за това. Надяваме се това действително повече никога да не ни се случва", заяви Борисов и допълни: „Надявам се едно 800 млн. лв. да си влязат обратно в държавата”.

След като обяви, че от ГЕРБ желаят да се отменят прихващанията в КТБ, Борисов разясни: „Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера - те си направиха вече офиси в София, да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната на Фонда има интерес от това. Ще внесем промяна между първо и второ четене, г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията”.

Борисов обясни, че са солидарни към хората, които имат гарантирани влогове. „Тези пари обаче трябва да се върнат, те не могат да отиват някъде си, в някои, които са си помислили, че са по-умни от другите и могат да го направят.Надявам се, в Парламента партиите да покажат своята добронамереност, всички политически партии, да ни подкрепят и да се случи това”, добави Борисов.

На въпрос, дали може законът със задна дата да се промени, след като към момента, в който са правени цесиите са били законни, Борисов отговори: „Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното и да беше приключено. Сега извиняваме се, не толкова плащанията през Фонда, върху Миленков пада тежкото управление след това именно с активите да се разпореди и те да дойдат в полза на държавата. Нашата позиция е желязна – ние искаме всичко, което се продаде да дойде в държавата, защото тя плаща тези пари. Железна ми е позицията, не търпи упрек”.

Борисов се обърна към финансовия министър, който присъстваше в залата Владислав Горанов и новият директор на Фондът за гарантиране на влоговете в банките, Радослав Миленков: „Г-н Миленков сега с финансовия министър да отидете в Парламента, да се представите на Радан Кънев, на коалиционните ни партньори. Кажете им, че имаме пълната подкрепа на ААБ. Не сте анонимен човек. Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата”.