Изключително ниска активност на президентските избори в Тунис

Свят

23-11-2014, 17:17

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС и САЩ: Изборите в Донецк и Луганск са незаконни

Това са първите свободни избори в страната след революцията от 2011 г.

Едва 12% от жителите на Тунис са гласували на президентските избори в страната, съобщава ДПА, цитирана от БНР.  Това са първите свободни избори в страната след революцията от 2011 година, която даде началото на Арабската пролет.

Възрастен избирател обясни защо е избрал да гласува: Днес е тържествен ден. Надяваме се на добър президент, който ще ни донесе благополучие. Това е най-важното, каза тунизиецът.

Близо 5,3 милиона избиратели имат право да упражнят правото си на глас. Общо 27 кандидати претендират за поста държавен глава.

Според наблюдателите основната битка ще бъде между 87-годишния бивш премиер и лидер на светската партия "Нидаа Тунес" Беджи Каид Есебси и временния президент Монсеф Марзуки.

Съгласно туниския закон централната избирателна комисия трябва да обяви резултатите от днешното гласуване до три дни след затварянето на избирателните секции.

Фаворит в изборите независимо от напредналата си възраст, Есебси центрира кампанията си около "престижа на държавата" и този лозунг намери отклик сред мнозина тунизийци, разочаровани от нестабилността, последвала народното въстание от декември 2010 - януари 2011 година.

Президентът Марзуки пък не спира да заявява, че издига бариера срещу връщането на "бившите" и убеждава тунизийците да го изберат, за да се преборят със "заплахите" за свободите, осигурени според него от революцията.

В края на октомври в Тунис бяха произведени парламентарни избори, в които гласуваха 62 процента от избирателите.