ЕС и САЩ: Изборите в Донецк и Луганск са незаконни

САЩ предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна

Европейският съюз и САЩ отхвърлиха като незаконни вчерашните президентски и парламентарни избори в отцепилите се части на Източна Украйна. Отзивите от Москва са сдържани.

Според частичните данни, предоставени от местните власти, лидерите на сепаратистите затвърждават властта си с над 70 % от гласовете за Александър Захарченко в Донецк и над 60 на сто за Игор Плотницки в Луганск, съобщава БНР.

Украинският президент Петро Порошенко нарече вота фарс, проведен под дулата на танковете и картечниците, и призова Русия да не признава резултатите. Представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун подкрепи позицията на Порошенко, като заяви, че гласуването е сериозно нарушение на Минските договорености за уреждане на конфликта.

Вотът е незаконен и Европейският съюз няма да го признае, категорична е и ръководителят на външната политика на Съюза.

Смятам президентските и парламентарните избори в Донецката и Луганската "народна република" за нова пречка по пътя към мира в Украйна, допълни Федерика Могерини.

Съединените щати предупредиха Русия да не използва изборите, за да изпраща войски и военна техника в отцепилите се части на Украйна.

В първата си реакция на вота руското външно министерство се въздържа от дословно признаване на сепаратистките власти.

Уважаваме волеизявлението на жителите на Югоизтока. Избраните представители получиха мандат за възстановяване на нормалния живот в Донецк и Луганск, се казва в изявлението.

Същевременно Москва поиска установяване на устойчив диалог между сепаратистите и Киев и изрази готовност да съдейства и занапред за уреждане на кризисната ситуация в Украйна заедно с международните си партньори.