Георги Първанов: ПГ на АБВ дава стабилност на правителството

Ао взима добри за страната решения, кабинетът може да изкара мандата си, заяви лидерът на АБВ

АБВ е парламентарната група в частност, която дава стабилност на това правителство – за разлика от други групи и партии, които го дестабилизират. Това каза Георги Първанов, лидер на ПП АБВ в предаването „Тази събота” по БТВ.

„Няколко са причините АБВ да участва в управлението. Първо, защото България трябва да има правителство и да не вървим към нови избори, тъй като това би било съкрушително и катастрофално – надявам се, че никой не го оспорва. България има нужда от добро и стабилно управление. В това отношение ние сме близо до идеята на ГЕРБ за стабилно управление”, обясни Първанов. „Твърдя, че именно АБВ е факторът, парламентарната група в частност, която дава стабилност на това правителство – за разлика от някои други групи и партии, които по-скоро дестабилизират. Не е въпросът в броя на представителите в НС, а в излъчването, посланията, поведението”, посочи още той. „Така отиваме до третата ключова причина за участието на АБВ, това е ролята на социален колектив. Колектив отвътре. Трябва да правим разлика при поведението на ГЕРБ при предишното управление, където имаше тежък натиск, а сега има диалог, който даде своя резултат.

Много от нашите предложения, да не кажа всички, бяха приети”, посочи Георги Първанов. „Сега се надявам Бойко Борисов да бъде силен премиер, но не мога да правя прогноза в началото на мандата”, обясни той. Относно това в какъв случай АБВ ще оттегли подкрепата си от правителството, Георги Първанов коментира: „При положение, че грубо е нарушено споразумението ни”.

"Ние сме за това всеки кабинет в България да изкара мандата си. Ако се случват добри неща за страната, този кабинет може да изкара мандата, защо не? Но ако вземе грешни решения – например темата за повишение на пенсионната възраст, ние бихме се разколебали в своята подкрепа. Ние не поставяме ултиматуми, не се запъваме за кадрови решения, ние предлагаме политически позиции“, заяви Първанов.

На въпрос дали има пари в КТБ, той отговори: „Направих запитване до квесторите, те ми върнаха документ, в който изрично е подчертано – аз никога не съм бил клиент на банката. И това е голяма манипулация – да твърдиш, че един човек има 80 милиона, при положение, че нямам 8 стотинки... Аз не съм богат човек, богат съм на идеи, приятели. И не страдам от това, че не съм богат“, заяви Първанов и допълни, че атаката срещу него е била „приятелски огън“.

„На твърдя, просто подозирам. Не е това от времето на Мишо Миков, от по-преди е“, заяви Георги Първанов.