Румен Петков: АБВ застава зад готвените реформи в сектор „Сигурност”

Прехвърлянето на ГДБОП в ДАНС е престъпление от гледна точка на сигурността, заяви той

Зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че партията застава категорично зад готвените реформи в сектор „Сигурност”. В сутрешния блок на БНТ “Денят започва” той определи реформите в сектора като необходими, но смята, че когато на старта на едно Народно събрание първият кръг въпроси са тези за сигурността, това създава впечатление за прибързаност.

Румен Петков е на мнение, че това е началото на един сериозен професионален и обществен дебат за нормативната уредба в сферата на сигурността. Той обаче е категоричен, че в консервативна система, каквато е секторът „Сигурност”, не бива законите да се променят при всяко правителство, защото това създава усещане за несигурност у служителите.
По повод пакета устройствени планове за спецслужбите и законите за НРС, НСО и "Военното разузнаване", МВР и сливането на военното и цивилното разузнаване в единна агенция, Петков коментира като положителен факта, че по темата текат дебати между парламентарните партии.

„Целият този дебат за конструирането на МВР и ДАНС върви повече от година, той не е започнал след изборите. Старият закон отнемаше правомощията на президента, а това не е добър знак за междуинституционалните отношения. А прехвърлянето на ГДБОП в Агенцията за национална сигурност е престъпление от гледна точка на сигурността, коментира Румен Петков. Той е категоричен, че е необходимо да се изясни какво се е случило с  информационните масиви на ГДБОП, накъде са източвани и кой е имал достъп до тях.