ЕС настоява за икономични телевизори

Мярката се отнася и за мониторите на компютрите

ЕС нарочи гигантските телевизионни екрани и производителите им ще бъдат задължени да направят тези уреди по-икономични, съобщи "24 Часа", цитирайки сайта “Юрактив”.

Мярката се отнася и за мониторите на компютрите, все по-често ползвани като телевизори.

Указанието е на Еврокомисията, чиито нови стандарти за телевизорите ще влязат в сила след юни 2016 г. Целта е разходът на ток да се свие с 8 млрд. евро годишно.

Телевизорите в ЕС консумират 10% от електроенергията в домакинствата. Този процент расте отчасти заради модата на огромните екрани и екстри като връзка на тв с интернет. Роля играе и тенденцията да се гледа все повече телевизия.

От изискването за нов икономичен екодизайн ще бъдат освободени неефективните плазмени екрани.

Причината - те са “умиращи продукти, на които трябва да бъде отпуснат приемлив срок, за да се прекрати пазарната им дистрибуция”. Сега огромна част от пазара се владее от LCD телевизори.

Опитът да се ограничи разходът на ток от телевизионните апарати ще бъде последван от същите ограничения за домакински уреди като чайници, тостери и сешоари.

С цел енергоспестяване от септември ЕС забрани продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата и надигна вълна от критики на производители и консуматори.

Предстоящите ограничения за екраните ще бъдат обявени в детайли до месец. За първи път те ще включат и компютрите, които все повече се ползват за гледане на тв програми.