3 часа на ден пред телевизора прекарват над 1/2 от българите

Животът

17-11-2014, 09:46

Снимка:

в."Монитор"

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Времето онлайн расте, но интересът към синия екран не намалява

Въпреки че се увеличава времето, което потребителите прекарват онлайн, използвайки различни устройства, 57 на сто от българите гледат телевизия повече от три часа дневно. Това показва ново проучване, наречено „Бъдещето на телевизионната реклама“, на Discovery Networks и Future Foundation. То обхваща 3000 телевизионни зрители от 10 пазара
в региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (СЕЕМЕА). Анкетираните са от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Южна Африка, Турция, Украйна и ЮАР, информира „Инвестор”, базирайки се на проучването.
„В света на модерните технологии телевизията остава силно доминираща част от медийния микс. Технологичните постижения оказаха влияние на това как използваме медиите - засили се значението на това кой точно канал избират зрителите. Те имат нужда да се обърнат към доверен съветник, които е създал програма, на която те могат да се доверят и която е достатъчно разнообразна”, коментира Дорота Зурковска-Бътнър, вицепрезидент „Развитие на рекламните продажби” за Discovery Networks CEEMEA.
По думите й зрителите са отворени към нови рекламни формати, като осмислят това, което виждат, и са готови да откликнат на ангажиращи и контекстуално позиционирани рекламни послания.
Проучването показва още, че високите технологии, телевизионните услуги по поискване и възможността за по-голям контрол над излъчваното съдържание отразяват начина, по който се гледа телевизията. През тази година зрителите показват пълно разбиране за връзката между рекламата, достъпността и качественото съдържание.
България се нарежда на второ място в региона - 52% от зрителите искат рекламите да бъдат по-дълги, но да се излъчват през по-големи интервали от време. Първата позиция заемат унгарците, като 57% от тях търсят баланса между продължителността и честотата на рекламите, пише "Монитор".
40 на сто от анкетираните българи помнят между две и пет марки, чиито реклами са видели в рамките на денонощие. Доверието в телевизионните канали остава изключително важно. 72 на сто от българите са съгласни, че без реклами качеството на телевизионното съдържание ще се понижи. 78% пък твърдят, че когато гледат телевизия, каналът е индикатор за качеството на програмата. 52% от анкетираните зрители в България са съгласни, че рекламата има по-голямо влияние над тях, когато е излъчвана по канал, на който се доверяват.
Проучването сочи още, че почти една трета от зрителите в СЕЕМЕА са по-склонни да си поръчат продукт, който спонсорира програма. В България програмното спонсориране е прието от 77% от респондентите, докато 54% не го намират за смущаващо.