Борисов получи поздравления от премиерите на Турция, Китай и Албания

Поздравителните писма бяха по повод формирането на новото правителство

По повод формирането на новото правителство на България бих искал да поднеса своите искрени поздравления и най-добри пожелания за Вашия успех като министър-председател на България. Това пише в поздравителна телеграма до премиера Бойко Борисов министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу, съобщиха от правителствена информационна служба.

„Сигурен съм, че по време на Вашия мандат нашите отношения, които се ръководят от приятелство и сътрудничество, ще продължат да укрепват за взаимното благо на нашите два народа. За мен ще бъде удоволствие да работя тясно с Вас, за да допринесем за развитието на тези отношения“, допълва в телеграмата си премиерът на Турция. 

Той отбелязва, че поддържането на диалог на високо ниво и на сътрудничество между двете страни е общ приоритет.“ Убеден съм, че Вашето силно ръководство няма да позволи никакви опити за помрачаване на нашите приятелски отношения“, казва Давутоглу.

„Както знаете, нуждата от дневен ред с акцент върху използването на нашия икономически потенциал, особено ускоряването на стратегическите проекти между нашите страни, е по-силна от всякога. Вярвам, че Съветът за сътрудничество на високо ниво между Турция и България, който бе създаден по времето на предишния Ви мандат, ще способства в тази насока“, казва министър-председателят на Турция.

Премиерът Бойко Борисов получи поздравления за заемането на поста и от премиера на Китайската народна република (КНР) Ли Къцян.

„Тази година отбелязахме 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България и първата година от изграждането на всестранното приятелско сътрудничество и партньорство между двете страни. Имам готовност, заедно с Вас, на базата на гореспоменатите постижения, да положим усилия за стимулиране на по-нататъшно развитие на двустранните ни отношения“, казва в писмото си Ли Къцян. 

Той допълва, че през последните години приятелското сътрудничество и връзките между двете страни се развиват непрекъснато и деловото партньорство във всички сфери е ползотворно. Премиерът на КНР пожелава здраве и успехи в работата на министър-председателя Бойко Борисов. 

Поздравления за заемането на поста премиерът Борисов получи и от своя албански колега Еди Рама.

„Това е подходящ повод за мен да потвърдя моята и на албанското правителство позиция за по-нататъшно разширяване на нашите двустранни отношения и още веднъж да изразя признателността си за подкрепата, оказана от Вашата страна на Албания по пътя на нейната евроинтеграция“, пише в телеграмата си Рама.