Ивайло Калфин: Ако искаме ръст на пенсиите трябва да осигурим независимост на пенсионния фонд

Демографският срив може да бъде преодолян чрез серия от икономически мерки

Всички страни в тристранните преговори трябва да направят компромис, за да осъществим качествена и дългосрочна пенсионна реформа. Отговорната социална политика в сектора не минава през замразяване на мерки. Тя трябва да търси начини да повиши доходите на пенсионерите. Това становище изрази в ефира на БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По думите му партньорите от тристранния съвет трябва да потърсят вариант, който да определи поносим и реален размер на осигурителната тежест така, че пенсионния фонд да не зависи толкова от бюджетното финансиране, което на практика е и една от първопричините за ниския размер на пенсиите.

"Необходимо е да преценим и какви са вариантите за повишаване на възрастта, при която хората се оттеглят от работа, така че тя да отговаря на социално-икономическата обстановка в страната и да бъде съобразена със средната продължителност на живота у нас", посочи още Калфин.
Според вицепремиера държавата ще съсредоточи усилия и за предприемането на мерки за борба с демографския срив, който води до застаряване на населението и все по-малко млади хора на пазара на труда. По думите му проблема може да бъде преодолян чрез серия от икономически мерки, които да доведат до разкриване на добре платени работни места. Фактор, който ще създаде усещане за сигурност у младите хора и ще ги стимулира да създават семейства, посочи той.