Ивайло Калфин: Въпреки лошото състояние на бюджета, ще работим за увеличаване на доходите

Искам да променя политиките, а не числа, заяви новият социален министър

Дясно правителство - даже участниците в кабинета вече не го наричат така, така го наричат само журналистите. Това заяви Ивайло Калфин, вицепремиер по социална и демографска политика и социален министър, пред bTV.

В програмната декларация има много приоритети, които са характерни и за европейската левица, коментира той. Според него това, че Бойко Борисов е премиер, е резултат на изборите. Аз участвам в кабинета не заради Бойко Борисов, а зради програмата, подчерта Калфин и добави, че в В България такъв експеримент не е имало, но го има в редица европейски страни.
Най-стабилната политическа конструкция беше между ГЕРБ и БСП, аз съжаляваме, че не стана. За нас гласуваха избиратели, които искаха не декларации, а нещо да се случи. Всички, които са гласували за АБВ ще се убедят, че това, за което са гласували, ще се случи, коментира Калфин решението АБВ да се включи в състава на правителство с мандат на ГЕРБ.
Бях член на БКП и след това се записах в БСП, когато бяха гоненията. И продължавам да работя за същите идеи, заради които се записах, призна Калфин.

По образование съм човек който се занимава с бюджет и финанси. За коледните добавки на пенсионерите никога не съм обещавал, че ще ги има. Не са предвидени средства, тази актуализация, предвиждана от служебното правителство не предвижда добавки. В предстоящите седмици трябва да обсъдим възможностите, но състоянието на бюджетния дефицит е зле, заяви социалният министър. Калфин все пак се ангажира, че усилията ще бъдат към увеличаване на доходите.

Ние бихме подкрепили евентуално предложение на БСП за отпадане на плоския данък. Добре е в Министерски съвет да бъдем един екип и да направим тази програма, за която сме се договорили. 1.6 млрд. е бюджетът на всички агенции, свързани със социалното министерство. При нас е много важно да постигнем резултати. Така че моята задача е да се справя с този ресурс. Социалното министерство не е ведомство, което постоянно иска повече и повече пари, смята Калфин.

Той анонсира, че смята да започне широка дискусия за пенсионната реформа с желание догодина да приключи, като много е важно да има широка обществена подкрепа. Реформата е комплекс от мерки и ако догодина успеем да имаме широка подкрепа, това ще е добър резултат. Сигурен съм, че с този ресурс могат да се постигнат повече резултати. Искам да променя политики, а не числа, заяви Калфин.