Нов вид парична измама

Непознати лъжат възрастни хора, че са съвипускници на децата им, на които дължат пари

Криминалистите от главната дирекция предупреждават за нова схема на измама, предаде Агенция „Фокус”.

Сценарият се изяснил в хода на работа по сигнал на възрастна жена, която била измамена със 750 лева от непознат млад мъж.

Всичко се случило минути след като тя си взела пенсията от пощата и тръгнала към дома си, когато непознатият я пресрещнал. Той се представил за съвипускник на сина й. Обяснил на възрастната жена, че той дължи 10 евро на сина й.

Предложил да даде дължимото на нея и за да я увери в думите си, поискал да се свържат със сина й, но от нейния телефон. Жената набрала номера, но чула от разговора само общи неща.

След разговора младият мъж я уверил, че синът й е съгласен тя да получи 10-те евро, обяснил й, че разполага със 100 евро и поискал портмонето й, за да се увери, че може да му върне остатъка от 90 евро. После направо извадил пенсията й.

Жената си взела парите обратно, останала с впечатление, че банкнотите са по-малко, но не ги преброила. В последствие видяла мъжът да държи банкнота с номинал 50 и помислила, че са 50 евро, дала му още 80 лв.

Едва като се прибрала вкъщи жената установила измамата. Непознатият успял да й открадне 750 лв., а банкнотата, която видяла, се оказала 50 сръбски динара.