Разбиха престъпна група за телефонни измами

Задържани са десет души

Престъпна група, занимавала се с телефонни измами на територията на страната, е разбита при полицейска операция, съобщиха от МВР.
В операцията са участвали служители на пет областни дирекции на МВР. В крайна сметка на територията на Горна Оряховица, Левски и Варна са задържани 10 мъже, членове на престъпната схема.

Специализираната полицейска операция е осъществена на 3 ноември от служители на Главна дирекция “Криминална полиция“ и колегите им от областните дирекции на МВР в Благоевград, Варна, Велико Търново и Плевен.
В резултат на предприетите действия във Варна минути след получаване на пари от жертвата са задържани двама души, съответно на 50 и 46 години. В тях е открита и иззета предадената сума.
Същевременно в Горна Оряховица и Левски в момента на извършване на телефонни измами са заловени останалите членове на престъпната група – общо осем души, на възраст между 20 и 42 години.

При проведените действия по разследване са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, картодържачи и други предмети, имащи отношение към престъпната дейност на групата.
В хода на разследването е установено, че задържаните са съпричастни към извършването на множество телефонни измами и опити за измами на територията на областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Шумен, Варна, Стара Загора, София и София област.

Извършителите са използвали познатата схема с прозвъняване на случайно избрани телефонни номера. Сценарият бил със съобщение за пратка от чужбина с важни документи, следвало и уточнението, че доставката ставала, след като получателят предаде определена сума, която впоследствие ще бъде възстановена.
Десетимата мъже са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства. Работата по разследването продължава.