Смъртна присъда за 4-ма пакистанци, убили своя бременна роднина

Пребили жената, защото се омъжила против волята на семейството си

Четирима мъже бяха осъдени на смърт в Пакистан, защото убили своя роднина, която се омъжила против волята на семейството си, съобщи bTV.

На смърт бяха осъдени бащата на убитата Фарзана Парвин, двамата й братя и мъжът, за когото семейството искало да я омъжи. Десет години затвор получил още един мъж, участвал в убийството.

На 27 май т.г. петимата пребиват до смърт Фарзана, бременна от съпруга си, за когото тя се омъжва против волята на семейството си. След като изтрезнява, бащата на Фарзана се предава в полицията.

По данни на Комисията по правата на човека в Пакистан, която се явява частна организация, през 2013 г. жертва на подобна саморазправа са били около 900 жени. След убийството на Фарзана Парвин върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилей призова пакистанските власти да направят всичко възможно, за да бъдат предотвратени подобни престъпления.

Пакистан е на едно от първите места в света по насилие срещу жени. Уредените бракове са норма при консервативните пакистанци и стотици жени са убивани всяка година при т.нар. убийства на честта, извършвани от съпрузи или роднини като наказание за предполагаемо прелюбодеяние.