Московски: Не предстоят нови съкращения в БДЖ

Политика

18-11-2014, 10:08

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивайло Московски: Може да загубим много пари за инфраструктурата заради закъснение

Предстои автоматизиране на продажбата на билети в железниците, допълни той

Има девет рискови гари. На тях сме преминали на ръчен режим и се разчита изцяло на субективния фактор, тъй като се извършва рехабилитация на трасетата. Това коментира пред Нова телевизия министърът на транспорта,  информационните технологии и съобщенията съобщи пред Нова телевизия Ивайло Московски. Според него има допусната грешка в това да има голямо трасе развързани гари – изключени от системата на сигнализация и сигнално-охранителна техника. Министърът съобщи, че са работи този проблем да бъде решен скоро.

„Няма желаещи да работят в железниците. Не бих казал, че е заради възнаграждението, въпреки че има място да се работи по темата”, каза Московски. По думите му докато държавата не отдели необходимите средства да се обнови и автоматизира системата ситуацията в железниците ще бъде такава.

„Докато бяхме на власт сме стартирали проекти за над 1.2 млрд. лева, които включват автоматизация”, каза той и добави, че е електрифицирана по-голяма част от мрежата у нас. „Съществуват места, където не е електрифицирана и затова имаме два типа състав – електрически дезира и дизелови”, обясни той. По думите на министъра локомотивният състав на БДЖ е на 35-40 години. Попитан няма ли пътниците да избягат от БДЖ, тъй като е опасно да се пътува с влак, той отговори, че опасно е ако не се вземат тези мерки, които взимаме.

„И точно затова го правим, за да са сигурни пътниците”, допълни транспортният министър.

Относно пътниците, които не си купуват билети и пътуват гратис той заяви, че продаването на билети ще се автоматизира и така ще се минимизират рисковете от подобни загуби.

Московски беше категоричен, че не предстоят нови съкращения в дружеството.

Попитан ползвал ли е скоро влак, министърът отговори, че не ползва този транспорт. За последно се е качвал на влак по работа.