Ивайло Московски: Може да загубим много пари за инфраструктурата заради закъснение

Ако се налага ще затваряме участъци, за да избегнем инциденти с влакове, каза транспортният министър

Към момента финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се кандидатства по ОП "Транспорт" за средства. Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски.
През следващите години в БДЖ е възможно да има обновяване на подвижния състав, каза още министърът.

"Ние сме нов екип и тепърва ще се правят анализи на състоянието на железниците. Трябва да се компенсират дълговете им. Рано или късно тези пари трябва да бъдат платени. Аз оставих задължения за малко повече от 3 млн. лева. За година и нещо те са станали 14 млн. лева. Така, както е структурирано БДЖ, никой не може да го изправи на крака", посочи Московски.

"Правим всичко възможно да се избегнат инцидентите с влакове. Ще бъда краен и ако се наложи, ще затваряме железопътни участъци", поясни той. "Към следващата година съществува риск да загубим стотици милиони за инфраструктурата заради закъснение. Не искам да се връщам назад и да обвинявам някого, но това закъснение е станало през последната година и половина. Според мен това се дължи на липсата на политическа воля. Разделянето на министерството на регионалното развитие при предишните управляващи е забавило работата с минимум 6-7 месеца по всички инфраструктурни проекти. Като прибавим забавянето при отчуждителните процедури и археологията, нещата отиват на повече от година. Точно поради тези причини ще има забавяне и при АМ "Марица", каза още транспортният министър.