Пакистан ще подкрепи преговори на талибаните с Кабул

Финансовите министри на двете държави подписаха споразумение за икономическо партньорство

Премиерът на Пакистан Наваз Шариф заяви, че неговата страна подкрепя усилията на новото афганистанско правителство да потърси мир с талибаните, съобщава ДПА. 

На съвместна пресконференция с афганистанския президент Ашраф Гани в Исламабад, Шариф заяви, че двамата лидери са се съгласили да „подобрят сътрудничеството във всички области". 

"Също потвърждавам подкрепата на Пакистан за инициирания от новото правителство помирителен процес в Афганистан. Ние сме съгласни, че този процес трябва да се води само от Афганистан", поясни пакистанският министър-председател. 

Гани, който от петък е на двудневна визита в Пакистан, първо посещение като президент в източния съсед, подчерта, че страната му е „готова да преодолее миналото" и да не позволява предишните разногласия да опорочават отношенията с Пакистан. 

По думите му „нестабилността" в Кабул и Исламабад засягат двете държави и е важно да осигурят „мир, безопасност и просперитет" на бъдещите поколения.

Двамата представители обсъдиха сътрудничеството в граничния контрол и отбраната. 

Междувременно финансовите министри на двете държави подписаха споразумение за икономическо партньорство, което ще помогне за разширяване на търговията, ще насърчи инвестициите, ще доведе до подобряване на инфраструктурата и ще засили енергийното сътрудничество.