Нов шрифт помага на хора с дислексия да четат

Заболяването засяга около 10 процента от световното население

За хората с дислексия научаването на четене, писане и езикови умения може да бъде борба, продължаваща цял живот, както и източник на негативни емоции.

Холандският дизайнер Кристиан Бьор се опитва да помогне на дислектиците, създавайки специфичен шрифт, наречен Dyslexie, който може да направи четенето по-лесно, предаде "Фокус", цитирайки CBS News. Завършилият Ултрехтския университет Бьор се е вдъхновил от собствените си трудности с дислексията. 

На пръв поглед буквите изглеждат като съвсем обикновен шрифт. Той обаче е разработен така, че разликата между отделните букви и знаци да е по-отчетлива. 

Дислексията е нарушение, появяващо се, когато мозъкът се затруднява при разпознаването и обработването на определени символи. Установено е, че то засяга около 10 процента от световното население. Някои хора с дислексия срещат трудности при четене и буквуване, а други при писане или различаване на ляво и дясно. 

На уеб страницата си Бьор казва, че „когато четат текст с шрифта Dyslexiе, хората с дислексия се затрудняват по-малко и грешат по-рядко“. Бьор е провел изследване, което показва, че шрифтът дава възможност на деца с нарушението да правят по-малко грешки при четене. По думите на дизайнера учени от Твентския и Амстердамския университети също са проучили ефекта на шрифта и са допринесли за резултатите.