10 000 приветстват освобождаването на Шешел

Той бе освободен след 12 г. престой в затвора на Международния трибунал за бившата Югославия

Близо 10 000 души приветстваха освободения от съда в Хага ултранационалист Воислав Шешел на демонстрация в Белград срещу проевропейската ориентация на сръбското правителство, предаде Нова телевизия.

Той се завърна в сряда след 12 г. престой в затвора на Международния трибунал за бившата Югославия, където бе подсъдим за военни престъпления, но присъда срещу него не бе произнесена.

"Очаквах повече хора, тъй като Сръбската радикална партия (партията на Шешел) е добре организирана формация", коментира политическият анализатор Душан Янджич." Обществеността не показа особено голям интерес към връщането на Шешел. Сърбия много се е променила през неговото отсъствие", допълни анализаторът.

Демонстрантите, които носеха сръбски, а също и руски знамена, както и портрети на Путин, скандираха: "Не на ЕС и на НАТО!" и приветстваха Шешел при появата му на Площада на републиката.

"Няма да изчакаме края на мандата на това правителство. Още догодина ще имаме избори, които Сръбската радикална партия ще спечели", заяви Шешел, който бе освободен по здравословни причини, тъй като има рак на дебелото черво. Той посочи, че ще вдъхне нов живот и ще реорганизира Радикалната партия, ще привлече нови членове, които ще бъдат набрани "сред онези, които са недоволни", и ще постигне целта си да свали от власт бившите си близки съюзници – сегашния президент Томислав Николич и премиера Александър Вучич, които нарече "ренегати и предатели".

Завръщането му в Белград е деликатен момент за Вучич и Николич, които през 2008 г. напусната Радикалната партия, за да създадат своя проевропейски ориентирана формация.