София приютява имигрантите от лагера в Ковачевци

Бежанците идват в столицата, за да изкарат зимата

Изведоха имигрантите от Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци, който преди повече от година бе превърнат във временен бежански лагер.

Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци, сред които и около 15 деца, са извозени с два автобуса към София, ескортирани от три жандармерийски коли, съобщи 24chasa.bg.

Част от децата се обучаваха в училището в Земен, след като на 15 септември жителите на Ковачевци протестираха и не ги допуснаха до местното общинско училище.

Децата на имигрантите ще продължат образованието си в столично учебно заведение, като са им издадени необходимите удостоверения.

Една от причините за напускането на комплекса е липсата на отопление за през зимата и големите разходи за топло в комплекса. Според кмета на Ковачевци Васил Станимиров, парната инсталация, която бе ремонтирана миналата година за близо 200 000 лева, сега пак не работи.

Констатирани са изпочупени легла и столове, разбити инсталации и други посегателства върху имуществото на комплекса. За състоянието на стаите се прави опис. От общинската управа на Ковачевци силно се надяват Агенцията за бежанците да поеме разходите по обновяването и базата да бъде предадена във вида, в който е приета.