Емил Радев: България трябва да е готова за нова бежанска вълна

Политика

17-10-2014, 13:52

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Беатрис Борисова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все повече бежанци нахлуват в България

Емил Радев: Необходимо е повече познание за номер 112

Социалната, здравна и образователна система на ЕС пред евентуална криза

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев отправи писмено запитване към Европейската комисия във връзка с готовността на България да посрещне нова бежанска вълна, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според него част от десетките хиляди бежанци и емигранти, които пресякоха турско-сирийската граница през изминалите седмици в следствие на офанзивата на Ислямска държава, неминуемо ще потърсят убежище в Европа. "Такова развитие на събитията ще окаже сериозен натиск върху социалната, здравната и образователната система на държавите-членки на ЕС, които са и външни граници, каквато е и България", отбеляза евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ.

Поради тази причина Емил Радев поиска от ЕК да даде своята оценка относно готовността на България да посрещне нова бежанска вълна, както и относно необходимостта от допълнителна финансова и техническа помощ за страната.

Визирайки член 33 от Дъблинския регламент, който предвижда механизъм за ранно предупреждение, подготовка и управление на кризи, евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ също така отправи запитване дали се водят преговори за активирането на механизма спрямо България.

"Вместо да утихва, конфликтът в Сирия се пренесе и в Ирак чрез терористичната организация Ислямска държава, което принуждава хиляди хора да напуснат домовете си. За съжаление не смятам, че България е готова да посрещне наплива на емигранти, затова сме изправени пред евентуална криза във връзка с бежанската вълна", коментира Радев.