За 10 години доходът на домакинствата е нараснал с 58%

Около половината от работещите са в риск да загубят работата

Реалният доход на домакинствата, за годините 2003 -2013 г. е нараснал с 58% и това е най-бързото нарастване на реалния доход на домакинствата в целия ЕС. Това заяви икономистът доц. Красен Станчев, пред БНР.

„От 1975 г. досега България се е изкачила от 120-то на около 45-46 то място. Ако се вземе доходът от 1989 г. и се сравни с дохода от 2014 г., по последните данни на Световната банка, имаме три пъти нарастване”, уточни Станчев.

Относителната бедност на българските граждани в момента е следствие фалити по времето на комунизма и през 1996-97 г, допълни той.

Политологът Владимир Шопов допълни, че 25-те години преход са години на нарастваща свобода, но разкритикува обществената липса на авторство на свободата и сграждане на прехода: „Все пак това не е нищо повече от една възможност ние да бъдем автори на бъдещето си, на живота си. Разговорът за прехода в България протича през една изключително потребителска нагласа. Сякаш повечето хора стоят на трибуните и чакат да се случи маршът на промяната и накрая те с удоволствие и с ръкопляскане да станат потребителите на успешния преход”.

Философът проф. Иван Кацарски пък разясни, че около половината от работещите в България са в риск да загубят работата си и изрази съмнение, че 25 години преход са равнозначни на 25 години свобода.