БСП искат прогресивното подоходно облагане

Социалистите настояват и за увеличаване на необлагаемия минимум за първо и второ дете

Социалистите искат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица с идеята да се въведе прогресивно подоходно облагане и елемент на „семейното" подоходно облагане.

Така и от БСП се отчетоха като активни народни представители и внесоха своя първи законопроект в деловодството на Народното събрание.

Основната идея на „червените" е размерът на дължимия данък да се определя по следния принцип - доходът до 340 лева на физическо лице на месец да не бъде облаган с данъци. Получаваните пари от 340 до 1000 лева да имат 10 на сто за горницата над 300 лева; при доход на месец от 1000 до 2000 лева - 66 лева плюс 12 на сто за горницата над 1000 лева. Сред предложенията на БСП е при доход от 2000 лева до 5000 лева да се плащат 186 лева плюс 15 на сто за горницата над 2000 лева, а за доход над 5000 лева данък в размер на 636 лева плюс 20 на сто за горницата над 5000 лева.

„Това е една плавна скала, с която смятаме да въведем повече справедливост при облагане на доходите на физическите лица", обясни на брифинг в парламента лидерът на „БСП - Лява България" Михаил Миков.

Една от най-големите причини за чувството за неравенство сред българските граждани, по думите му, е именно неравенствата при подоходното облагане.

Социалистите настояват още и за увеличаване на необлагаемия минимум за първо дете с 15%, а за второ дете с още 10%. „Това е знак към многодетните семействата с оглед на тежката демографска ситуация в страната", отбеляза Миков и подчерта, че „провеждането на такава политика е необходима за българското общество".