Рекордна стачка парализира Германия

Железниците спират работа за пет дни

Рекордна стачка ще парализира Германия от днес до понеделник. За пет дни спират напълно работа германските железници заради протест на машинистите, предаде 24chasa.bg.

Това е най-голямата стачка в модерната история на железниците. Машинистите протестират за увеличаване на заплатите. Стачката започна в 13 ч днес със спиране на товарните превози, утре работа ще прекратят и пътническите влакове и страната ще затихне до понеделник. Очакват се огромни щети. Германците използват влаковете и като транспорт до работните си места и страната силно зависи от безпроблемното им движение. Печеливши ще са собствениците на автобусни фирми, които ще заместят липсващите влакове.

Машинистите в Германия са най-ниско платените водачи на транспортни средства от обществения транспорт. Средната заплата в този бранш е 1700 евро.

Концернът до последния момент се опитваше да убеди организаторите на стачката – профсъюзът GDL, да седне на масата на преговори и да се откаже от стачни действия. Той предложи извънсъдебен посредник да помогне за разговора, но отказа дори да коментира искането за увеличаване на заплатите. Профсъюзите останаха твърди. Дори канцлерът Ангела Меркел се намеси и призова двете страни да намерят бързо решение. “Стачката ще засегне икономиката ни и милиони граждани. Стачните действия са право, но и отговорност”, заяви тя.