Служители в железниците подготвят ефективна стачка след празниците

Искат справедливо заплащане

Служители в железниците подготвят ефективна стачка. Причината - заплатите не са увеличени и се провали подписването на новия колективен трудов договор на работниците в Националната компания железопътна инфраструктура, информира dariknews.bg.

Възраст - 46 години; образование - средно; професионален опит - над 20 години вярна служба. Това е профилът на обикновения работник в железопътната компания. Там работят близо 13 000 души, обобщава news7. През миналата година компанията е обявена и за работодател №1 в България. Оказва се обаче, че в железницата назрява сериозен проблем.

В България производителността на труда е малка, затова и заплатите са малки, аргументират се икономисти и управляващи. Ръководството на БДЖ обаче в официален документ показва, че производителността на труда на един човек се е увеличила с над 60%. Защо тогава не се вдигат заплатите, се питат железничарите.

Хората очакват увеличение, тъй като такова им беше обещано още през януари от самият министър. Сега директор на регионално поделение взима минимум 1629 лв. Заплатата му е нараснала с повече от 400 лв. За сравнение, за същия период заплатата на началник-гара се е увеличила едва с 28 лв. За проблема многократно е сигнализиран и принципалът на компанията - министър Данаил Папазов. Резултат обаче няма.

Железничарите казват, че просто искат справедливо заплащане. Категорични са обаче, че след празниците са готови на активни протести.