Конференция „Сигурност и изборни предизвикателства в региона на Големите езера в Африка” в ЕП

Форумът се организира от Мария Габриел и Европейската мрежа за Централна Африка

Конференцията, която ще се проведе на 5 ноември в Европейския парламент в Брюксел, ще събере на едно място експерти на високо ниво, сред които Мартин Коблер – специален представител на Генералния секретар на ООН в ДР Конго, Коен Вервеке – старши координатор на ЕС за региона на Големите езера, Бубакар Диара – специален представител на Африканския съюз за региона на Големите езера и Донатела Ростаньо – генерален секретар на Европейската мрежа за Централна Африка, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

След избирането на новите Европейски парламент и Европейска комисия, целта на конференцията е да привлече вниманието върху политическите и дипломатически ангажименти на ЕС в подкрепа на доброто управление в региона на Големите езера, така че въпросът да остане в дневния ред на ЕС и в частност на Европейския парламент. Форумът ще предостави възможност на участниците от европейските институции и ООН, както и от организациите на гражданското общество в Бурунди и Конго, да обменят мнения относно предизвикателствата, породени от сложните социално-политически реалности в страните от региона.

През юни Мария Габриел беше ръководител на мисия на ЕС в ДР Конго за оценка изпълнението на препоръките, дадени по време на наблюдателната мисия на ЕС на изборите в африканската държава през 2011 г., чийто ръководител също беше българският евродепутат. Помощта на ЕС за добро управление в региона продължава да е изправена пред значителни предизвикателства, които ще бъдат разгледани в контекста на конференцията.