Мария Габриел: ЕС трябва да разграничи отделните категории бежанци

Членството на България и Румъния в шенгенската зона-ясно до няколко седмици

ЕС следва да направи ясно разграничаване на отделните категории бежанци. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Европейската народна партия и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка.

По думите й, необходимо е действията на ЕС по въпросите за миграцията да бъдат целенасочени и ефикасни, като основният инструмент за целта е диалогът между страните на произход и страните на транзит.

„Към бежанците трябва да се подхожда със солидарност и чувство за отговорност, да им се окаже максимална помощ. Затова страните членки на ЕС трябва да пристъпят към много по-добро прилагане на Общата система за убежище. Това е една от основните теми, върху които ЕС ще се концертира в следващите месеци“, обясни евродепутатът.

Мария Габирел каза още, че когато става въпрос за законните мигранти, е важно ЕС да има ясна стратегия за привличане на таланти. Тя добави, че що се касае до незаконната миграция, е необходимо още по-тясно сътрудничество между страните на произход и страните на транзит.

Мария Габриел каза още, че до няколко седмици се очаква яснота по въпроса за членството на България и Румъния в шенгенската зона.