Екзитпол: Виктор Понта води в президентската надпревара в Румъния

39 процента от гласувалите са подкрепили настоящия премиер

Кандидатът за Социалдемократическата партия (СДП) Виктор Понта води с девет процентни пункта пред своя опонент от Християн-либералния съюз (ХЛС) Клаус Йоханис, според данни на поръчан от ХЛС екзитпол, централизирани в 13.00 часа, съобщава електронното издание на в. "Гъндул", цитирано от Нова телевизия.

Анкетата сочи, че до 13.00 часа днес 39 процента от гласувалите са подкрепили настоящия премиер Виктор Понта, а 30 процента са гласували за кмета на град Сибиу Клуас Йоханис, съобщи БТА.  На трето място е независимият кандидат Моника Маковей с 8 процента,следвана от бившия премиер Калин Попеску Таричану, също независим кандидат, с 5 процента и лидера на Партия "Народно движение" Елена Удря с 4 процента.

Над 18 милиона избиратели са очаквани в 18 550 избирателни секции на територията страната и 294 в чужбина, за да гласуват за един от 14-те кандидати за президент на страната. Изборният ден започва в 7.00 часа местно (и българско) време и завършва в 21.00 часа.До 13.00 часа избирателната активност е достигнала 20,78  процента, според данни на Централното избирателно бюро.