Румъния избира президент

Свят

02-11-2014, 13:58

Снимка:

senat.ro

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден за размисъл в Румъния преди президентските избори

Очаква се Понта и Йоханис да отидат на балотаж

Румъния днес провежда президентски избори и се очаква премиерът на страната и лидер на социалдемократите Виктор Понта да ги спечели, предаде Ройтерс.

Бившият прокурор и аматьор в рали състезания преди две години стана най-младият премиер в ЕС. Очаква се Понта да спечели най-много гласове на първия тур сред общо 14 кандидати, но може да не са достатъчно и да отиде на балотаж на 16 ноември.

Евентуално президентство на Понта може да донесе по-голяма стабилност в една от най-бедните държави в ЕС, която беше изправена пред безкрайна рецесия и орязване на разходите по време на световната финансова криза, също така изостава в прилагането на икономически реформи според финансово споразумение с Международния валутен фонд.

Като премиер Понта често влизаше в словесни битки с настоящия президент на Румъния Траян Бъсеску.

Искам президент, който е млад и способен, искам да не се бори с всеки както правеше Бъсеску, каза 32-годишната Елена Попова, която работи като продавач в магазин в Букурещ.

Опитът на Понта да свали Бъсеску през 2012 година чрез референдум доведе до остри критики от ЕС и изпрати местната валута до рекордно ниско ниво.

Повече от 18 милиона румънци имат право да гласуват днес. Изборните секции отвориха врати в 7 часа и се очаква първите екзит пол резултати да бъдат оповестени към 21 часа.

Основни съперници на Понта са Клаус Йоханис от Християн-либералния алианс и Елена Удреа, която е подкрепяна от Партия народно движение на Бъсеску.

Последното социологическо проучване, публикувано на 29 октомври, показва, че Понта води с 11% пред Йоханис.

Очаква се Понта и Йоханис да отидат на балотаж.