Следващото държавно управление може да бъде работещо, ако не търси вина и реванш от предишното

Ивайло Калфин: Сценарият „обявяване на КТБ в несъстоятелност” означава огромни фалити в българската икономика

Следващото държавно управление може да бъде работещо, ако не търси вина и реванш от предишното, защото всяко действие е за сметка на българските граждани. Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин в предаването „Референдум” по БНТ.

Калфин се противопостави на увеличаване на дефицита в бюджета над 3%, като обясни, че всяко превишаване на препоръчания от Европа максимален процент ще вкара държавата в  тежка процедура. А практическите последствия ще доведат до там, че за България ще последва европейски мониторинг на разходите, много по-тежък от този в края на 90-те - от времето на надзора на МВФ. Ако се постигне съгласие по този въпрос в Народното събрание, оттам нататък решение може да бъде намерено, предвид очевидната отговорност на парламентарните партии към бюджета, добави Калфин.

По повод развитието на случая с Корпоративна търговска банка, Ивайло Калфин бе категоричен, че сценарият „обявяване на КТБ в несъстоятелност” означава огромни фалити в българската икономика. Спасяване на банката с държавни пари също не е решение. Той коментира, че по случая има редица възможности и решения, които или се не се виждат, или се пропускат заради нечий интерес. Корпоративна търговска банка е показно за това какво не трябва да се прави с една банка, обясни Ивайло Калфин.