Ивайло Калфин: Не е важно кой какво ще обещае, а какво реално ще се свърши

Варна и регионът са умален модел на всичко, което се случва в България

Това заяви на среща с бизнеса и браншови организации във Варна, Ивайло Калфин, зам.председател на ПП АБВ. По време на дискусията мнозинството от присъстващите изказаха мнение, че във Варненски регион трябва да се направят редица инвестиции, които да са съобразени с потребностите.

Ивайло Калфин коментира, че Варна и регионът са умален модел на всичко, което се случва в България. По думите му има сбъркана политика на индустриален капацитет, а също така и на начина на привличане на инвестиции.  Калфин подчерта, че решение на тези проблеми са възможни, чрез редица мерки, заложени в политическата платформа на АБВ. Като основни области за работа Калфин посочи преодоляването на демографския срив, реформи в здравеопазването, образованието, социалната сфера.

Според зам.-председателя на АБВ основният проблем  на икономиката на страната е лошият профил – зависимост от евтина работна ръка, множество микрофирми, не можещи да си позволят инвестиции, защото са на ръба на оцеляването. „Това трябва да се промени  чрез целенасочена икономическа политика”, подчерта Калфин.  Като начин той посочи създаването на национален инвестиционен фонд за подпомагане на бизнеса, както и редица облекчения, включително и административните изисквания. „Наша цел е до 2020 година всички административни услуги да са достъпни по електронен път”,  допълни Ивайло Калфин. Въвеждането на почасова работа и заплащане и улеснението при наемане на работна ръка също би допринесло за подобряване на икономиката на страната, посочи още Калфин.