Плащат защитените депозити в КТБ около 10 декември

Специалният надзор над КТБ няма да бъде удължаван

Казусът със затворени КТБ и ТБ "Виктория" ще се реши до 20 ноември. В случай че се пристъпи към отнемане на лиценза, гарантираните депозити до 100 000 евро ще бъдат изплатени до 10 декември.

Това е съобщил подуправителят на БНБ Димитър Костов пред трима представители на вложителите в затворената банка, съобщава "24 часа", позовавайки се на участници в нея.

От БНБ потвърдиха и информацията на "24 часа" - консултантът ЕПИК няма договор с централната банка и най-вероятно няма да има. Днес централните банкери официално обявиха причините: ЕПИК не е представил документ, който да доказват, че представлява акционера VTB Capital. Нямало официален документ и за представителство на акционера Bulgarian Acquisition Company II Люксембург - дружеството, контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. До момента ЕПИК показал в централната банка само мандатно писмо от Оманския фонд, който обаче не е пряк акционер в КТБ. Освен това, писмото било подписано от лице, за което до момента не е потвърдено, че има представителни права по отношение на фонда.

Досега ЕПИК е представил редовни документи единствено от "Бромак". Като се позовават на публични съобщения, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на "Бромак" Цветан Василев, от БНБ добавят, че по тази причина те са особено внимателни. От централната банка казват също, че досега ЕПИК не е представил поискани от тях с официлни писма документи, доказващи финансовата готовност на акционерите "които ЕПИК евентуално представлява", за оздравяване на КТБ. Нямало отговор и на писмото им от 8 октомври, в което имало бележки по искания от ЕПИК договор за конфиденциалност с квесторите на КТБ.