Обмислят да платят на вложителите в КТБ с облигации

Предложението било внесено в Министерския съвет, съобщи адвокат Галя Сербезова

„В понеделник трябва да излезе сакралният доклад на одиторите в КТБ, за да видим има ли капиталова дупка в банката и какво ще се прави. Чакаме вече четири месеца”, каза в „Здравей, България” адвокатът Галя Сербезова, която е вложител в банката.

„Това са пари, които съм заделил за черни дни. Дълги години бях оперен артист. Парите са ми спечелени с две гласни връзки. Те са около 25-26 хил. евро”, каза Иван Велчев, също вложител в КТБ. Той допълни, че тези пари му трябват, за да живее добре, ако се наложи да отиде на лекар и да си купи лекарства.

Адвокат Сербезова заяви, че не вярва, че банката ще бъде отворена. „Предлага се да ни се плаща с облигации – вместо пари ще ни дадат обезценени книжки. Става въпрос за гарантираните депозити до 100 000 евро. Имаме такава информация и това предложение за изменение на Закона за Гарантиране на влоговете е внесено в Министерския съвет”, съобщи тя и добави, че те не са съгласни.

„Аз съм дал пари и си искам парите”, каза оперният певец. Той се обърна към Менда Стоянов и й предложи тя да му даде депутатската си заплата, а той да й даде пенсията си. „Тогава ще имам търпение да отворят КТБ”, каза той.

Луна: Не видях да има квестори в КТБ„Два часа седяхме и чакахме така наречените квестори да ни обърнат внимание. Отидохме да потърсим представителите на БНБ в централния офис на КТБ – нещо, което е напълно нормално след 4-месечно мълчание на Иван Искров”, обясни за „Здравей, България” певицата Луна, която вчера прекара няколко часа в сградата на Корпоративна търговска банка.

„Видях притеснените лица на служителите на банката. Имаше повече охрана, отколкото служители. А клиенти почти нямаше. Поискаха ни личните данни, след като твърдяха, че това е нормалния ред за искане на комуникация с квесторите. Искахме да видим какви нареждания изпълнява охраната”, добави Луна.

„Аз не видях квестори в банката. В публичното пространство се коментира, че няма никакви квестори и действията им се изпълняват от служителите на банката, а квесторите получават огромни хонорари”, коментира още певицата и добави: „Аз се чувствам заложник в собствената си страна”, разказа певицата Луна.

Тя обясни как банката заключила вратата на централния офис, когато други хора с пари в КТБ поискали без агресия да влязат в банката.

„Това се направи, за да не се даде гласност, защото всички медии бяха пред банката. Пуснаха ни да си тръгнем през страничния вход. Жената, на която й стана лошо и вдигна кръвно над 200 също бе изкарана през страничния вход”, разказа още певицата Луна.