Откриха изчезналия "Рибен буквар"

Общество

11-10-2014, 11:47

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Илия Калчев

Всичко от Автора

Още по Темата:

У задържания Тенчо Попов открили крадения Рибен буквар

Бил е намерен и втори екземпляр в Националния литературен музей

Обявеното за изчезнало копие от първия тираж на „Рибния буквар” бе открито часове, след като в Националния литературен музей започна спешна инвентаризация по нареждане на министър Мартин Иванов.

Във фонда на музея е бил намерен и втори екземпляр.

Инвентаризацията е започнала, след изявление на и.д. директорката Зографова пред медия вчера, че е уволнила служителка заради изчезването на „Рибния буквар“. Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР.

Веднага след публикацията се направиха многократни опити и от страна на Министерството, и от страна на МВР да се потърсят разяснения за случая от г-жа Зографова, която вчера се оказа е отпуска, и не отговаряше на обаждания, съобщава Министерството на културата.

Уредничката на музея Соня Кирицова от Националния литературен музей, която научила новината от медии обяснила, че ценният екземпляр се съхранява в един литературен кабинет с още 24 хил. издания и за да се установи дали наистина липсва, трябва да се направи инвентаризация.

Първоначалната оценка от нея допуска, че инвентаризацията ще отнеме седмица.

След консултация с, началника на сектор „Културно-исторически ценности“ Ангел Папалезов в МВР, министър Иванов наредил от музея да се подаде жалба в Пето районно управление на МВР, а зам.-министър Боил Банов отишъл на място, за да проследи инвентаризацията да започне веднага.

След като липсващият екземпляр е бил намерен, а с него и още един, инвентаризацията ще продължи до изясняване на реалната ситуация с фонда на музея.