У задържания Тенчо Попов открили крадения Рибен буквар

Архив Варна

06-04-2010, 09:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше арестуван заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров, е човекът, у когото преди време е било открито откраднатото от Котел копие на Рибния буквар, съобщи PRO.BG. 

Попов бил сред крупните колекционери у нас, макар да не е регистриран като такъв. Името му беше забъркано и в скандал за български държавни отличия, които би трябвало да са претопени, но се оказали продадени на търг през интернет.
Оригиналът на първото издание на "Рибен буквар" от 1824 г. на д-р Петър Беронизчезна през ноември 2008 г. от музея в Котел. Старопечатната книга беше подменена с фототипно издание. Близо месец по-късно изданието беше открито в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов Антоанета Попова. Която пък е сестра на задържания съдия Петър Сантиров.
 
Скандалът с оредените пък е от 2005-а година, когато Попов е главен секретар на финансовото министерство. Екипът на финансовия министър Милен Велчев взел решение да бъдат претопени ордени и медали от времето на социализма, защото заемали много пространство в монетния двор. 
Независимо от процедурата и сключения договор за разкомплектоването на тези ордени, в интернет се появяват лотове с предложения за продажба на идентични ордени и медали, с тези, които са претопени и съответно унищожени. През ноември 2005 година в интернет са пуснати за продажба 7 лота с общо 1 270 комплекта български ордени и медали от времето на социализма и преди това. Като началната им тръжна стойност е 79 000 долара.