Сексуално насилие над дете с аутизъм

Училище не реагира 2 седмици на сигнал за сексуално насилие срещу дете аутист

Две седмици директорката на софийското IV помощно училище “Проф. Димитър Кацаров” Венета ал Шариф не реагира на сигнал за възможно сексуално посегателство от възпитател към 13-годишно момиче с аутизъм. Това стана ясно, след като майката на детето Радосвета Симеонова разпространи във фейсбук историята как е посегнато на дъщеря ѝ.

Всичко започнало няколко дни след началото на учебната година. На 19 септември Симеонова взела дъщеря си Ана-Мария от училището и установила, че липсва спортният ѝ сутиен. 13-годишната е единственото момиче в класа си. Според майката детето не може да си свали бельото само, а като потърсила отговор от класната и директорката, ѝ било обяснено, че детето само си събувало чорапите.

С помощта на чистачките сутиенът бил открит върху гардеробчетата в класната стая. По телефона класната обяснила, че целия следобед момичето е било пред очите ѝ, сутринта ги гледал учител.

На 23 септември до училището отишъл Росен Симеонов, баща на Ана-Мария, да потърси отговор, но пак не получил.

“Междувременно дъщеря ни не иска да излиза от вкъщи, влиза с писъци в банята, започна да проявява странности, които никога не е показвала преди. Не сме я пускали на училище оттогава... Страшното дойде на 27 септември... При влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша”, описва историята майката Радосвета.

След истерията тя започнала лека-полека да разпитва детето къде са я пипали. В един момент момичето посочило гърдите си и се разплакало.

На следващата вечер отново при влизане в банята детето помолило майка си да го пази и да не дава на “учителя” да я пипа долу.

“Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото ѝ казал, че ще я боли... после ѝ казал да си обуе гащите...”, описва преживяванията на детето си жената.

На 29 септември Радосвета отишла да подаде жалба при директорката Венета ал Шариф.

“Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната”, разказва майката.

Подобни обяснения директорката дава и пред образователното министерство, където започна проверка вчера. Това стана ясно на организирана от МОН пресконференция късно снощи. На нея бе обяснено, че детето имало навик да вдига блузата си.

“Попитах директорката кой е бил с детето ми, това училище рекламира защитената среда, в която са децата, обясняваха, че дори в тоалетната ходят с помощен персонал, който ги придружава до вратата и ги изчаква, за да ги върне в клас. Аз за първи път оставих и поверих детето си и позволих на някакъв изверг да злоупотреби с детето ми”, продължава тя.

До тази година Ана-Мария е била ученичка в нормално училище в Перник, разказа пред в. “24 часа” бащата Росен.

“Проблемът там бе, че имаха ресурсен учител само за един час дневно. Докато помощното училище осигуряваше възможност за целодневно обучение”, разказа Росен. Той всяка сутрин карал малката от Перник до столичния квартал “Княжево”, където се намира училището. Бащата Росен е шеф на Бюрото по труда в Перник.

IV помощно училище има славата на едно от най-добрите в работата с деца с умствени увреждания. Именно и заради това било от най-желаните от родителите на такива деца. Някои чакали с години ред за записване на детето си. Интернатът е с ограничен достъп, външни хора не се допускат. Създадено е още през 1937 година.

Водеща при работата с децата била защитената среда, за да им се даде възможност да развият умствените си способности.

На 29 септември родителите пускат жалби и в 6-о РПУ в столицата, в районната прокуратура, в образователното министерство, в агенцията за защита на детето.

Цяла седмица нито една институция не дава отговор.

“Днес (вчера-бел.ред.) разбрах, че още при подаването на сигнала в полицейското управление е трябвало да ми дадат насочваща бележка за съдебномедицинска експертиза и екип, който ще направи това”, описва работата на институциите майката. При подаването на жалбата тя и Ана-Мария не са насочени към лекар, който да установи имало ли е сексуално насилие срещу детето.

“Дори и да ни бяха казали да я прегледаме, се оказва, че системата не работи. на-Мария няма да даде да бъде прегледана от гинеколог без пълна упойка. Според закона обаче това трябвало да стане в пълно съзнание. Ние дори зъбите ѝ оправяме под упойка”, обясни бащата Росен.

Всъщност институциите се разработиха едва вчера, след като майката публикува историята във фейсбук и с нея започнаха да се занимават медиите.

В училището започва проверка на Държавната агенция за защита на детето, обявиха вчера от институцията. Проверката щяла да е дали в училището се спазва правото на децата на защита. Дирекцията за социално подпомагане пък ще трябва да се срещне със семейството и евентуално да насочи детето към консултации.

Специалните екипи за работа с жертви на насилие също имат готовност да говорят с Ана-Мария, ако получат разрешение от родителите, обясниха от ДАЗД.

Проверка започна и образователното министерство. Прокуратурата пък обяви, че е разпоредила на 6-о РПУ да работи по случая и полицията има 60 дни за проверката.

Сигналът е постъпил на 29 септември и са предприети всички необходими мерки, обясниха от столичната полиция. Те обаче отказаха да коментират дали наистина в районното са пропуснали да дадат на Симеонова насочваща бележка за експертиза, както пише жената.

Родителите са категорични, че няма да спрат да търсят кой е злоупотребил с дъщеря им. Те са решени да гонят виновника докрай. “Искам този, който е причинил това на дъщеря ми, да влезе в затвора”, каза бащата.