Новият състав на ЕК може да започне работа със закъснение

Причината: евродепутатите фактически са замразили назначенията на 5 от 28-те нови канидати за еврокомисари

Началото на работата на новата Европейска комисия (EK) на Жан-Клод Юнкер може да бъде отложено заради неудовлетворението на Европейския парламент при препитването на 5 от 28-те нови еврокомисари.

От пресслужбата на ЕП съобщиха за ИТАР-ТАСС, че евродепутатите фактически са замразили назначенията на испанеца Мигел Ариас Канете на поста комисар по енергетиката; французина Пиер Московиси - еврокомисар по икономиката и финансовите дела; британеца Джонатън Хил - по финансовата стабилност; чехкинята Вера Юрова - правосъдие, защита правата на потребителите и равенство на половете, и на унгареца Тибор Наврачич - по въпросите на културата.

И петимата не са успели напълно да убедят членовете на ресорните парламентарни комисии при изслушванията.

За първи път в историята на ЕП всички пет кандидати трябва да отговорят на допълнителни писмени въпроси на евродепутатите до 7 октомври. Ако отговорите не са удовлетворителни, Европейската комисия няма да бъде утвърдена на сесия на ЕП на 20-23 октомври, което пък от своя страна няма да позволи на новия орган на изпълнителната власт на ЕС да пристъпи към работа на 1 ноември, което трябва да стане според Лисабонското споразумение за ЕС.

Миналата седмица Европейският парламент (ЕП) изслуша 20 европейски кандидати за еврокомисари, очаква се изслушваният да приключат в началото на тази седмица.

Решението на ЕП за кандидатите за еврокомисари трябва да стане известно до 9 октомври. На базата на повторни изслушвания депутатите ще вземат решение за утвърждаване или отвод на кандидат.

През 2004 година ЕП не утвърди кандидатурата на италианеца Роко Бутильоне за еврокомисар по гражданските свободи заради дискриминационните му изказвания по адрес на жените и хомосексуалистите. През 2010 година на изслушването пък се провали българката Румяна Желева, след като депутатите обявиха, че тя е некомпетентна.