Кристалина Георгиева е одобрена за комисар по бюджета и човешките ресурси на ЕС

Евродепутатите разпитваха българката повече от 3 часа

Кристалина Георгиева е одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха - по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси. За единодушната й положителна оценка съобщи говорителят на ЕНП в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандес, съобщава БНР.

Повече от три часа Кристалина Георгиева отговаря пред евродепутатите как смята да работи като комисар по бюджета и човешките ресурси. Изслушването й премина под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи.

Част от евродепутатите бяха подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева. Кристалина Георгиева се обяви за повече контрол в отделните страни, както и за силна Европейска служба за борба с измамите и обособяване на службата "европейски прокурор". Тя обеща на евродепутатите спешно да потърси варианти за стабилизиране на европейския бюджет, така че в края на всяка година да не се появява недостиг, който застрашава плащанията към отделните страни.