Томислав Дончев: За коалиция е необходимо съвпадане на принципи, програми и цели

Формат "ГЕРБ-ДПС" е невъзможен, увери Дончев

Факт е, че имаме много разнолик парламент, с много участници. На практика има пълна дефрагментация на политическото пространство. Въпрос на по-детайлен анализ е в кой спектър е тя. И имаме един безспорен фаворит, за който една трета от гласувалите български граждани са дали доверието си. Това заяви пред бТВ Томислав Дончев от ГЕРБ. Подобно представяне няма аналог в последните 20 години, категоричен е той.

По думите му  от тук нататък, в тази сложна ситуация, трябва да се направи необходимата и възможната сглобка, която да гарантира бъдещото управление. Разбира се не на всяка цена, посочи Дончев.

Каквото и да се случи, то не трябва да се случва лесно, защото ще е свързано с доза компромис. Аз твърдя, че по-голям компромис трява да направи този, който е събрал по-малко подкрепа от страна на българските грагждани.
Ако се опитаме да си представим, че зад всяка партия стоят бълтарските граждани и те не са наши врагове и опоненти, ако мислим за тях, разговорът между партиите ще е по-лесен, смята Дончев.

Точно след изминалата година и половина трябва да сме изключително внимателни и да не бързаме, когато говорим за възможни коалиции, посочи Томислав Дончев.
Той подчерта, че България не е в обичайна ситуация. Не говорим за управлението като изпълнение на рутинни управленски ангажименти. Тук говорим на първо място за решаването на няколко големи кризи и на второ място за реформи. Задачата е много трудна. На едно нестабилно правителство ще му е трудно да се справи.
Взаимодействието между политическите партии  трябва да минава през съвпадане на принципи, на програми  и цели.

Какъвто и да е коалиционен формат означава прозрачни преговори, споразумение и съвпадане на принципи, категоричен е Томисла Дончев.
Формат "ГЕРБ-ДПС" е невъзможен, увери той.
Дончев обяви, че има информация от терен, че ДПС не са единствените, които купуват гласове и подчерта, че има още две политически формации, които го правят, но запази правото си да ги обяви на по-късен етап. Граби се публичен ресурс, който се влага в избори и се купуват гласове, каза още Дончев.