Самолетите от натовско учение са издавали силния шум в небето над Стара Загора

Военовъздушните сили участват в тренировката на НАТО „Ramstein Guard-8″

Самолетите, с които военовъздушните сили участват в тренировката на НАТО „Ramstein Guard-8″ са причина за силното свистене и екот от небето, които стреснаха старозагорци вчера в следобедните часове.
Това поясниха днес от Министреството на отбраната.

Тренировката н НАТО се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция. Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

Подобна тренировка се прави за четвърта поредна година в България. Новото е, че за първи път сега тя се разиграва в двустранен формат от наша територия. В нея си партнират Военновъздушните сили на България и Италия.

От българска страна вземат участие летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове.

Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолети Tornado и 3 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, които временно са пребазирани в авиобаза Граф Игнатиево, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Самолетите Eurofighter Typhoon и Tornado за първи път участват в учение на българска територия.

По време на „Ramstein Guard-8” у нас ще се пребазират и самолети-смутители на Северноатлантическия пакт.