Отказваме се от нови изтребители?

Новините

31-05-2011, 10:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Възможно е кабинетът да се откаже от купуване на нов тип многоцелеви изтребител, съобщи Дневник, като се позова на думи на военния министър, цитирани от БТА.

Каква ще бъде процедурата и по какъв начин това ще стане, ще се уточнява в края на годината. „Ако не можем да направим баланса между ресурсите, с които ще разполагаме през следващите години, и цената, която ни се предлага, естествено, че стои и опцията да се откажем въобще от купуване на нов тип многоцелеви изтребител, заяви министърът.”.

Премиерът Бойко Борисов съобщи преди ден на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна, че държавата работи с Румъния, Хърватия и Турция и може да се прибегне до съвместно купуване на изтребители.

Ангелов уточни, че не става въпрос за общо купуване на самолети, а за "определен пакет" за трите държави - България, Румъния и Хърватия, всяка запазвайки правото си на национални решения за купуване. Особено сме напреднали в разговорите с Румъния, с Хърватия сме в самото начало, посочи министърът.

България ще купи сама изтребителите, както ще направят и Румъния и Хърватия, но в един общ пакет за евентуално обединяване на усилията по поддръжката, ремонта, подготовката на техническия персонал и на летателния състав. Общо купуване не означава, че самолетите са обща собственост и всяка държава си запазва собствеността върху съответните изтребители, които ще купи, стана ясно още от думите на министъра.

Цените, които са посочили запитаните производитли на изтребители, "на прима виста" според Ангелов са такива, каквито от ведомството са очаквали.