Имате скучна работа? Вижте 5 от най-интересните професии на миналото

По времето на Втората световна война „компютри” наричали жени с добри познания по математика

Economy.bg е направил списък с някои от най-невероятните професии, които са били широко разпространени в миналото. Някои от тях вече отдавна са забравени, други са еволюирали, а трети съществуват и до днес. Ето кои са те:

1. Френолог. Френологията е популярна псевдонаука от 19 и 20 век, която претендирала, че може да измери човешката интелигентност и заложби чрез формата на черепната кост. В миналото много хора ходели на френолог, за да направи изводи за техния интелект и характер от неравностите на черепа им. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Дагеротипист. Дагеротипите - първите широко разпространени фотографии – са предшествениците на днешните селфита. Тези прецизни фотографии се правили от опитни дагеротиписти, чрез сложен химичен процес. Дагеротипите се получавали чрез смесването на йод и живак върху полирани сребърни плочи. Образите върху тях се очертавали при тяхното отражение върху сребърната повърхност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. „Компютър“. Да, в миналото това е било професия. През 30-те и 40-те години на миналия век в САЩ обществото наричало „компютри” хората, изпълняващи рутинни калкулации с технически или научни цели. Повечето „компютри”, особено през Втората световна война, били жени с добри познания по математика.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Коминочистач. Това била особено популярна професия през 19 век и една от малкото, които са се запазили и до днес. С увеличаването на градското население и ерата на индустриализацията, нараснало търсенето на хора, които да почистват комини. Тази професия често практикували деца, които били достатъчно малки, за да се спуснат и почистят дълги комини. Започвали да ги обучават от 6-годишни. Почистване на комини била една най-трудните, опасни и нископлатени професии  и постоянно била осмивана в стихове, балади и пантомими.

5. Събирач на пиявици. В миналото, когато пиявиците били широко използвани в медицината, имало хора, които ги отглеждали или събирали и предоставяли на лекарите. За целта използвали различни животни.

Събирането на пиявици станало сериозна „индустрия“ във Франция и Германия в средата на 19 век. Предвид наличието на пиявици само през топлите месеци, това била сезонна професия.