Индианци получиха 554 млн. долара за злоупотреба със земите им

Рекордната сума трябва да прекрати съдебен спор, който се проточи почти 50 години

Правителството на САЩ се съгласи да изплати 554 млн. долара на индианското племе Навахо, за да се прекрати съдебното производство, което не можеше да бъде разрешено почти половин век. Това съобщиха властите на САЩ и вождът на племето Бен Шели, оповести ИТАР-ТАСС.

Шели окачестви акта като “победа на  племенния суверенитет. Народът на Навахо получи честна и справедлива компенсация”. Вождът обеща, че ще обсъди с племето какво да правят с парите, а решението ще бъде оповестено публично.

Коренните американци се добиха с парите в качеството на компенсация за това, че федералните власти са давали под наем земята им, взеимали са природните им богатства, без съгласието на индианците.

В последните години федералните власти в САЩ са сключили подобни договори с близо 80 индиански племена. Общата сума, която е отпуснала правителството на коренните жители е близо 2,5 млрд. долара. Племето Навахо получава рекордно висока сума, уточняват агенциите.

Официалната церемония по връчването на парите ще се състои в петък в столичния град-резерват Уиндоу-Рок (щата Аризона).  Навахо е най-голямото индианско племе с повече от 300 хиляди души. Земите на коренните жители се разпростират в щатите Аризона, Ню Мексико и Юта с площ 70 хил.кв.км. Припомняме, че България е голяма 111 хил.кв.км.