САЩ продължават с ударите срещу Ислямска държава

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на организацията

Военновъздушните сили на международната коалиция начело със САЩ са нанесли тази нощ нова серия от въздушни удари по цели на Ислямска държава в околностите на Алепо, така и северно от Рака, предаде АП.

От Пентагона вече обявиха, че при първата нощ на ударите 120 джихадисти са били убити, а 300 ранени при въздушните удари на международната коалиция. По-късно днес ще станат ясни данните от тазнощните удари.

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на организацията в град Рака. Тазвечерните удари показват, че САЩ са решени с разширяването на обхвата на въздушни удари на нанесат сериозни щети и загуби на джихадистите.

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна в нюйоркския хотел Уолдорф-Астория с лидерите на страните от коалицията срещу Ислямска държава. Те присъстват в Голямата ябълка на традиционната годишна сесия на ООН.

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала заяви, че се противопоставя на американските удари в Сирия. От своя страна Белият дом е информирал Иран за кампанията срещу Ислямска държава като същевременно е дал гаранции, че ударите няма да засегнат правителствените сили на Башар Асад.  Последният вече заяви, че подкрепя действията на коалицията срещу екстремистите.

От своя страна Москва се оплака, че не е била уведомена за ударите.  Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната коалиция да спазва нормите на международното хуманитарно право.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова международната общност освен с удари да започне и политически процес за намиране на изход от кризата с Ислямска държава.

Турският президент Реджеп Ердоган стана поредния лидер от региона, който се присъедини към военната кампания срещу джихадистите.