Над 36 000 лв са събраните средства от акцията "Дарение вместо букет"

Училища от цялата страна продължават да пращат пари

Над 36 000 лева са събрани в акцията от 15 септември за предоставяне на дарение за бедстващите райони, вместо букет за учителите. Идеята е на шуменското училище „Сава Доброплодни”. Тя бързо набра популярност и вдъхнови много други училища в България, които поставиха такъв призив на сайтовете си.

"До момента дечицата са събрали над 36 000 лв., като продължаваме да получаваме от различни училища в страната финансов ресурс", обяви пред БНР председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Той обяви още, че общественият съвет в Мизия е готов с разпределението на ваучерите за строителни материали и посуда за пострадалите от опустошителното наводнение в началото на август. Талоните на обща стойност 173 420 лв. ще бъдат раздадени на 575 домакинства, засегнати от бедствието. Готов е и списъкът с още 450 домакинства, които ще получат средства от националната дарителска кампания на БЧК.

"Днес този списък е поставен на видно място в центъра на града за евентуални възражения. Разпределението на помощите предизвика напрежение между Обществения съвет и местната управа в Мизия. Фактът, че вече повече от месец тези хора не могат да получат тези пари, говори, че нещо куца в организацията", подчерта Григоров.

Шефът на БЧК вече е призовал този Обществен съвет да си подаде оставката, както и някои от представителите на институциите. "Зимата чука, парите седят в банковата сметка и ние не можем да ги дадем, защото на нас ни трябват списъците от местния Обществен съвет. Тези списъци се бавят. Без да имаме тези списъци, ние не можем да раздадем парите на калпак", обясни Христо Григоров.