Започва събирането на заявки по схемата „Младежка заетост”

Работодателите, желаещи да се включат, могат да подават своите заявки до 29 септември 2014 г.

Схемата е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 -2020, изпълнява се от Агенция по заетостта и ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи на възраст до 29 години.
Работодателите могат да наемат младежи в две основни направления: стажуване и обучение по време на работа.
При стажуването целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа чрез наставник на наетия по схемата младеж. На работодателите ще бъдат покрити разходите за възнаграждение и осигуровки на стажанта на осигурителен праг за длъжността.
По време на работния процес "Обучение по време на работа" тече и обучение на младежа по определена професия или специалност от наставник. На работодателите ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер до 90% от минималната работна заплата за страната и възнаграждение на наставник в размер на ½ минимална работна заплата.
И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец.
Подробна информация за работодателите е публикувана на официалната страница на Агенцията по заетостта и на информационните табла в бюрата по труда.