В Гълъбово ще обучат 60 души по Програмата за развитие на селските райони

Целта е да получат знания за неземеделски дейности

„Възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда и осигуряване на екологична устойчивост на територията на „МИГ Гълъбово 2011”, „Енергийна ефективност”, „Иновации и предприемачество” са трите обучения, които ще бъдат реализирани в Гълъбово, чрез Местната инициативна група Гълъбово 2011.
Семинарите са по “Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.”, като за да се случат, бе подписан договор по проект за финансиране „Трансфер на знания и действия по осведомяване за неземеделски дейности на територията на МИГ Гълъбово” на Фондация „ГИС-Трансфер Център“. Настоящият проект е по мярка „Професионално обучение и предоставяне на информация за икономическите субекти, опериращи в обхвата на „Качество на живот и разнообразяване на възможностите за заетост” на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.
За жителите на територията на „МИГ Гълъбово 2011” ще бъдат проведени три тридневни семинара с по 30 обучаеми.
1.Възобновяеми енергийни източници, опазване на околната среда и осигуряване на екологична устойчивост на територията на „МИГ Гълъбово 2011”.
Специфичната цел на семинара е основни и нови знания по възобновяеми енергийни източници (биогорива), опазване на околната среда и природните ресурси.Участниците в обучителния процес ще получат нови знания относно осигуряване на екологична устойчивост на територията, съвременни технологии за добив на енергия от ВЕИ, енергия щадяща околната среда, вместо традиционно използваните нефтени продукти. В резултат от изпълнението на проекта се очаква да се подобри човешкия потенциал на територията на МИГ Гълъбово, да мотивира местното население да използва новите предизвикателства в полза на обществото, на природата и в своя лична полза.
2. Семинар относно енергийна ефективност.
Предложеното обучение относно енергийна ефективност има за цел да се предоставят на участниците основни познания с цел познаване на законодателните норми (изисквания, насърчителни механизми, схеми на финансиране), разбиране на същността на енергийната ефективност и придобиване на умения за нейното управление, както и изграждане на умения и увереност за взимане на самостоятелни решения за предприемане на основни стъпки за намаляване на енергийното потребление.
3. „Иновации и предприемачество”.
Целта на настоящия семинар е постигане на умения за изграждане на познания и умения в областта на иновациите, които са хоризонтален принцип в ЕС.Акцентът ще бъде създаване на стартиращи предприятия, усъвършенстване на технологиите, чрез транфер на иновации в съществуващи микропредприятия.