Близки до "Ислямска държава" отвлякоха французин в Алжир

"Войните на Халифата" настояват Франция да прекрати въздушните удари срещу джихадистите в Ирак

55-годишен френски гражданин е бил отвлечен в Алжир от бунтовници от групировката „Войни на Халифата”, свързани с „Ислямска държава”, потвърди френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Ерв Гурдел е бил похитен в неделя в размирната област Кабили в североизточната част на страната. Френският министър посочи, че видеото, на което Гурдел е обграден от въоръжени мъже, изглежда автентично.

„Ислямска държава” е завоювала големи територии в източна Сирия и северозападен Ирак, принуждавайки десетки хиляди да напуснат домовете си.

„Потвърждаваме автентичността на видеото, което показва френския заложник Ерв Гурдел, отвлечен в Алжир в неделя”, заяви Фабиюс.

„Направените заплахи от терористичната групировка показват изключителната злонамереност на „Ислямска държава” и свързаните с нея”, каза още той и добави, че „ще направим всичко възмозможно, за да освободим пленника, но една терористична групировка не може да промени позицията на Франция.”

Екстремистката групировка казва, че отговаря на зов от „Ислямска държава” да напада граждани на страни, които участват във въздушните атака в Ирак.

Похитителите настояват Франция да прекрати въздушните удари срещу „Ислямска държава”, за да пуснат задържания.

„Тази въоръжена група ми казва да предам на френският президент Франсоа Оланд да не се намесва в Ирак”, казва самият похитен Гурдел във видео, предава „Би Би Си”.

Фабиюс заяви, че страната му ще направи всичко, за да освободи заложника, но отбеляза, че ситуацията е „изключително критична”.

По-рано бунтовници от „Ислямска държава” отправиха предупреждения и заплахи към Франция и други държави, след като страната проведе въздушни удари срещу позиции на джихадистите в Ирак.