Тони Блеър: Да не се изключва вариант за сухопътна операция срещу "Ислямска държава"

Бившият премиер предлага изпращането на местни иракси и кюрдски бойци

Бившият британски министър-председател Тони Блеър заяви, че възможността за изпращане на сухопътни войски в Ирак и Сирия срещу „Ислямска държава“ не трябва да бъде изключвана.

„Вече предоставяме значителна помощ на място, извършваме въздушни удари, става дума за широката коалиция. Ако конфликтът продължи да се развива и ако е необходимо, не трябва да изключваме използването на способностите на някои специални сили“, коментира Блеър, предава БНР.

„Моята гледна точка е много проста. Целият ни опит ни учи, че ако не си подготвен да се биеш с тези хора на земята, ще можеш да ги удържиш, но няма да ги победиш“, казва още той.

Американският държавен глава Барак Обама от своя страна потвърди, че не възнамерява да изпраща сухопътни части в Ирак и ще се ограничи до въздушни удари.

Според Блеър, вероятно стратегията за борба с „Ислямска държава“ трябва да се промени, като срещу групировката е възможно да бъдат изпратени местните иракски сили или кюрдски бойци, а не американски или британски войници.

Турция затвори някои от граничните си пунктове със Сирия, след като над 130 хил. кюрдски бежанци влязоха в страната през последните няколко дни.

Местните кюрдско население подкрепят бежанците, а в неделя се стигна до сблъсъци със силите на реда, без да има сериозно пострадали.

Някои от протестиращите опитали да преминат в Сирия, за да се борят с екстремистите от „Ислямска държава“, която превзе големи райони от Ирак и Сирия през последните месеци.